June 18, 2018

April 16, 2018

March 20, 2018

November 5, 2017

September 23, 2017

September 17, 2017

September 4, 2017

August 27, 2017

Please reload

Senaste inlägg

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Utvalda inlägg

På tur med Friluftsfrämjandet Lidingö

October 14, 2017

Förra helgen, närmare bestämt lördagen den 7 oktober genomförde arrangerade Skogstur tillsammans med Friluftsfrämjandet en gemensam promenad på Järvafältet. Den som var ansvarig för det hela var undertecknad, med andra ord, jag. Promenaden skulle gå runt en av Stockholms fågelsjöar, Säbysjön som är en av tre sjöar på Järvafältet, de andra två är Översjön och Ravalen.

 

Några gånger tidigare hade jag varit där och rekat och tagit reda på fakta om, dels naturen, dess fauna men också lite historia, vilket det finns gott om i det här området, vilket gör att det är så kul att lägga upp promenaderna här, man får så mycket mer än bara en promenad.

 

Vi möttes i närheten av IKEA, sedan gick vi mot Säby gård där vi gjorde första stoppet. Säby gård har anor från 1500-talet vilket gjorde att det fanns en hel del att berätta, både om själva huset och gården, men också omgivningen runt om, efter denna lilla historielektion fortsatte vi några hundra meter till utsiktsplatsen. Här visade jag ett bra exempel på anpassningar man gjort för både rullstolsburna och synskadade, plus att vi givetvis kollade in de fåglar som syntes långt bort mot Säbysjön.

 

Nästa stop var i närheten av Rocksta gård, men innan vi kom dit stannade vi till vid en liten fornborgsskylt. Själva fornborgen låg uppe på en höjd, vilket många gör och där det var väldigt brant att komma upp till, så de fick nöja sig med min ljuva stämma. Tanken från början var att vi skulle ta oss till Rocksta gård och området bakom gården, en liten pärla som Friluftsfrämjandet hållet till vid mycket och som jag berättade om vid ett tidigare tillfälle. Jag berättade om tillgängligheten vid grillplatsen och toaletterna som fanns där. Så länge de inte har någon verksamhet där är det okej för allmänheten att komma dit, vilket jag tycker att man kan göra för det är väldigt vackert.

 

Nästa stop var vid den södra delen av Översjön där vi stannade till för en ordentlig bensträckare och för att äta lunch. Tråkigt nog började det regna där vi satt och hade det så trevligt, men vädrets makter kan man inte göra så mycket åt, det gäller bara att sätta på sig rätta kläder, vilket jag tror att alla gjort. För min egen del så var det på gränsen, det hade inte skadat med långkalsonger och en extra tröja, men det var helt okej ändå. Under den långa pausen passade jag på att berätta lite om området, sjön, fågelskyddsområdet på ön som ligger mitt i sjön och om de andra naturreservaten som finns i området, när alla var mätta och belåtna fortsatte vi vägen norrut utmed sjön. Efter en stund kom vi fram till ett par scoutstugor, där svängde vi höger och fortsatte mot ett större ängslandskap, nu kanske vi hade chans att se West highland cattle som jag pratat så varmt om vid några tillfällen under promenaden, men tyvärr, men vi hade bara gått halva sträckan, så än fanns det chans att få se dem.

 

När vi kom till ett torpområde som hette Nysved svängde vi höger och fortsatte vägen söderut, ner mot ett annat litet torpområde, Hågsta båtsmanstorp, där tog vi en ytterligare liten bensträckare för att sedan fortsätta söderut, men innan vi fortsatte ville jag ta en gruppbild på oss allihopa, vilket alltid är kul, i alla fall tycker jag det.

 

När vi kom till en t-korsning och till ett gammalt torpställe som hette Stens gamla tomt fick vi äntligen se de skotska höglandsdjuren, West highland cattle. Vet inte hur många de var, men nog var det uppåt 10-12 stycken vi såg med olika färgvariationer. De flesta är rödbruna, men det fanns även svarta och väldigt ljusa varianter. När vi tittat klart fortsatte vi vägen som gick över Igelbäcken och bort mot Säby gård där dagens promenad slutade.

Please reload

Följ oss
Sök efter taggar