June 18, 2018

April 16, 2018

March 20, 2018

November 5, 2017

September 23, 2017

September 17, 2017

September 4, 2017

August 27, 2017

Please reload

Senaste inlägg

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Utvalda inlägg

Jordbro gravfält

June 17, 2017

Det jag älskar med Stockholm är att man kan råka på överraskningar i ett område som man tror att man har koll på, ett av områdena är Jordbro gravfält i södra delen av Stockholm.

 

Första gången jag hörde talas om området, eller läste om det var för några år sedan, genast ringde jag min gode vän Calle och någon timme senare möttes vi vid Jordbro station för att därifrån ta oss till ett av nordens största gravfält. De flesta, liksom jag, tror att det är Birka, Öland eller Gotland, men icke, det är alltså ett område som är inklämt mellan två moderna betongområden, Jordbro och Västerhaninge, helt otippat för de flesta.

 

Idag var det dags att besöka området igen, tillsammans med ett tiotal personer som hade anmält sig till en av sommarens promenader som anordnades av Skogstur.

 

Vi träffades vid Jordbro station, sedan åkte vi utmed Jordbrovägen någon kilometer tills vi kom till en skylt där det stod Jordbro gravfält, där svängde vi höger och fortsatte en grusväg som gick genom området. Gravplatsen består av ca 800 gravar och de är från 500 f kristus till 500 e kristus, så de är ganska gamla med andra ord, Vi följde grusväg som gick genom området, den enda vägen som för övrigt funkar om man sitter i rullstol. Det finns ett antal stigar som säkert funkar också, men då får man kämpa lite extra. Vid ett av alla rastplatser som finns så stannade vi till vid ett av dem för att ta en paus och äta en underbar chokladtårta som en av deltagarna hade tagit med sig, snacka om gofika.

 

 

När vi alla hade ätit klart packade vi ihop och fortsatte vägen söder, på några ställen stannade vi till för att läsa lite om området. Det fanns gott om skyltar, så den som inte läst om platsen på nätet har alltid i världen att läsa om området på de skyltar som fanns efter vägen. Efter några kilometer kom vi till Västerhaninge där vissa av oss tog färdtjänst hem, medans några tog pendeln. En underbar dag, god mat, underbara människor, det kan inte bli bättre.

 

Här är lite bilder från dagens promenad.

 

 

Tags:

Please reload

Följ oss