June 18, 2018

April 16, 2018

March 20, 2018

November 5, 2017

September 23, 2017

September 17, 2017

September 4, 2017

August 27, 2017

Please reload

Senaste inlägg

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Utvalda inlägg

Invigning Lovö naturreservat

May 16, 2017

I början av 2014 beslutade Länsstyrelsen att man skulle bilda ett naturreservat på Lovön, ett beslut som överklagades av bl.a Trafikverket och Stockholm vatten, men ett år senare lade man ner överklagan och beslutet klubbades. Det nybildade reservatet ligger i Ekerö kommun och omfattar merparten av öarna Lovön, Kärsön, Fågelön, Björnholmen, Skräddarholmen, Krankholmen, Granholmen, Tallholmen och några ytterligare omgivande mindre öar i Mälaren, ett ganska stort område med andra ord.

 

När man började planera reservatet för hur man skulle göra det mer tillgängligt tog Statens fastighetsverk kontakt med Skogstur och ville ha lite tips på var man skulle kunna anpassa och hur. Eftersom det är ett naturreservat, och ett väldigt känsligt sådant, så kan man inte anpassa hur som helst, inte heller om det hade varit en ”vanlig skog” heller för den delen om ni frågar mig. Om man tillrättalägger för mycket så går känslan av att vara ute i naturen förlorad, man kan anpassa på ett bra sätt så att det fungerar för många med olika funktionsnedsättningar, om man tänker rätt från början.

 

 

Förutom att vi finkammade Kärsön, så var vi på några ställen på huvudön, Lovön, för att kolla in några områden som kunde vara aktuella för att anpassa och göra en fin och bra rastplats, med tillhörande promenadstråk till, men allt tar längre tid än man tror, så förhoppningsvis är det arbetet klart till nästa sommar.

Men att vänta till just det arbetet blir klart fanns det ingen tid till, så därför blev invigningen redan nu, i samband med att den nya leden som går runt ön blev klar.

Eftersom vi varit lite inblandad i det hela så fick vi en inbjudan till invigningen som skulle hålla till på Rörby gård som ligger några kilometer nordväst om Drottningholms slott.

 

 

Jag mötte upp min gode vän Calle vid Alvik station, sedan tog vi Nockebybanan till Nockeby, därifrån rullade vi för egen maskin över Nockeby och Drottningsholmsbron, förbi slottet, tills vi kom till Rörbyvägen som gick åt höger. Vi följde vägen som gick genom ett vackert öppet landskap, något som är typiskt för Mälaröarna, inga alltför jobbiga backar, men det gick svagt uppför, så det var lite halvjobbigt ändå. Efter några kilometer kom vi äntligen fram till gården, Rörby gård. Gården ligger på nordöstra delen av Lovön och hör till de mindre jordbruksenheterna i socknen. Ägorna sträcker sig mot Mälaren i nordost med en kort strandremsa och ett mindre vattenområde. I väster gränser Rörby mot Hogsta och Barkarby och i öster ligger Drottningholms kungsgård. Rörby omnämns år 1409 första gången i skriftliga källor som Rørby med betydelsen röse eller gräns. 1567 lades gården till Gustav Vasas egendomar och blev där med en gård som ägdes av staten, men idag ägs det av Ekerö kommun och förvaltas av Stiftelsen Lovö Naturvård.

 

Trots att det var dåligt skyltat om invigningen så var det riktigt mycket folk, en av dem var min gamla gymnastiklärare från Skärholmens gymnasium, en riktigt trevlig man som gav mig en femma i betyg under de åren jag hade honom. Det hölls tal av både kommunalrådet på Ekerö, direktören på Länsstyrelsen och länshövdingen själv. När hon talat klart skulle hon täcka av ett lakan eller något liknande som hängde över en tavla föreställande naturreservatet och Lovön, men det var inte helt lätt, men till slut gled lakanet av. Tavlan kommer att finnas vid Lovö kyrka som ligger några kilometer bort, för den som är nyfiken. Förutom tal och uppträdande från Lovö hembygdsförening så fanns det även möjlighet för barn att rida på häst och gå på vandring, det fanns även vandring för vuxna också.

 

När vi hade varit där ett par timmar kände vi oss nöjda och tackade för oss. Nästa år kommer vi att anordna en promenad ute på Lovön, eller när rastplatserna är klara, så håll utkik, för när det är klart kommer vi att lägga ut det på hemsidan.

Please reload

Följ oss
Sök efter taggar