June 18, 2018

April 16, 2018

March 20, 2018

November 5, 2017

September 23, 2017

September 17, 2017

September 4, 2017

August 27, 2017

Please reload

Senaste inlägg

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Utvalda inlägg

I skogen med FSDB -Förbundet Sveriges dövblinda

May 8, 2017

I vintras fick jag ett mejl från Förbundet Sveriges dövblinda om jag ville anordna tre promenader med dem i något av Stockholms naturområden, självklart svarade jag. När jag svarat ja så började jag planera det hela på en gång, i normala fall så väntar jag med att planera tills det är någon vecka kvar innan promenaden, men det här var så speciellt, jag skulle få planera på ett sätt som jag inte gjort tidigare.

 

De flesta av oss upplever naturen genom syn och hörsel och kan därmed avgöra om vi tycker att det är vackert, tyst och rofyllt, men som helt döv och blind har du inte den möjligheten, då får man ta till andra sinnen, lukt och känsel, och det var de sinnena som jag ville bygga upp min promenad på.

 

Först började jag leta information om vad som menas med dövblind egentligen och försöka hitta berättelser på nätet från människor med den funktionsnedsättningen, först då kan man lättare förstå deras vardag och problematik, i alla fall lite mer än vad jag gjort tidigare. När det var gjort, började jag leta efter fakta om skogens fauna och kunde lägga upp en ungefärlig tur efter det, jag ville ge dem en så bra möjlighet att låta dem uppleva med de sinnen de har. Trots att jag gjort måna promenader i skogen och legat i tält ett antal gånger, så har jag dålig koll på vad som växer ute i naturen och vad man kan använda växterna till, därför började jag höra mig för om någon annan i min närhet var duktig och kunde ställa upp och det hade jag skulle det visa sig, Rolf som är en god vän sedan många år tillbaka. Han hade en kunskap om naturen som jag inte hade en aning om, en possitiv överraskning.

 

Första promenaden hade vi i slutet av april ute på Järvafältet, från Akalla till Kallhäll via Säby gård och Översjön. Vädret var ett typiskt aprilväder, sol ena

 stunden och snudd på snö några minuter senare. Vi träffades utanför Ica i Akalla, sedan gick vi Sibeliusgången bort till Hägerstalund, där stannade vi till så jag kunde berätta lite om området ur ett historiskt perspektiv medans Rolf berättade lite om naturen, sedan fortsatte vi. För många år sedan jobbade jag på Sveriges dövas riksförbund, under den tiden hade jag bra koll på teckenspråket, men det enda jag kan idag är alfabetet, vilken man i och för sig kommer ganska långt på, men vi hade tolkar med oss under dagen som hjälpte till. En av höjdpunkterna under promenaden var när vi träffade reservatets långhåriga kor, West highland cattle, en ko från det skottska höglandet. För de som inte såg förklarade vi hur de såg ut så att de fick någon form av uppfattning om hur djuren såg ut. Efter det fortsatte vi bort till Säby gård för att stanna till för lunch. Jag hade tidigt på morgonen varit på ett cafe, Kransen, som ligger i närheten av där jag bor för att hämta de smörgåsarna som jag beställt, stora fina mackor som var riktigt goda. När vi ätit klart var det några som åkte hem, men de flesta ville fortsätta norrut, till nästa rastställe, Översjön.

 

När vi kom dit slog vi oss ner vid ett bord vid vattnet för att bla smaka på det Rolf hade med sig, granbarrste. Förutom granbarr så hade han i lite honung för att balancera beskan lite, granbarr kan ha en beska som är lite störande, men med honungen var det riktigt gott.

Tråkigt nog så hade det blåst upp en hel del, så det var inte så njutbart för någon av oss, så vi packade ihop ganska omgående, sedan fortsatte vi vägen norrut. Vid den norra änden av sjön kom vi fram till en t-korsning, där svängde vi vänster för att fortsätta ner mot Kallhäll. Någon timme senare kom vi fram, då tackade vi alla varandra för en mycket trevlig promenad och jag välkomnade dem till nästa tur som skulle äga rum i Nackareservatet, och hur det gick kan ni läsa om vid ett annat tillfälle.

 

Här är lite fler bilder från promenaden.

 

 

Please reload

Följ oss