June 18, 2018

April 16, 2018

March 20, 2018

November 5, 2017

September 23, 2017

September 17, 2017

September 4, 2017

August 27, 2017

Please reload

Senaste inlägg

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Utvalda inlägg

Fågelparadiset

April 16, 2017

 

Om lite mer än en vecka ska jag ta med ett sällskap ut på en tur ute på Järvafältet, ett av mina absoluta favoritområden. Det som gör det hela lite speciellt med den här gruppen är att de saknar syn och hörsel, eller att den är ordentligt nedsatt. Synen och hörseln gör att vi kan ta till oss information på ett bra sätt, men när de inte fungerar så får man ta till andra sinnen, känsel, smak och lukt är de som jag tänker på främst och det är de sinnena som jag tänkte bygga utflykten på och då gäller det att välja ett bra område. Förutom att låta dem känna, smaka och lukta på saker ute i naturen så tänkte jag bädda in lite historia också och där är Järvafältet ett perfekt ställe, här finns rester från bronsålderstiden, men också från när militären hade sina övningar från 1900-talets första hälft.

 

Vi tog pendeltåget från Stockholm södra upp till Rotebro, där följde vi Ytterbyvägen bort mot cykelbron som gick över Stäketleden, sedan fortsatte vi mot torpställena Boda och Fäboda, vid Fäboda svängde vi höger och fortsatte grusvägen tills vi kom till en t-korsning, där svängde vi vänster och fortsatte söderut. Som sagt så åkte vi på en grusväg, en bred och fin väg med en del upp och nerförsbackar, inte så branta och långa dock. Efter en stund kom vi till ytterligare en t-korsning där vi också svängde höger, efter en nerförsbacke svängde vi vänster och fortsatte vägen söderut, nu hade vi kommit till Översjön, här hade jag planerat ett stopp för lunch.

 

 

När vi kom till scoutstugorna som ligger efter vägen stannade vi till för att njuta av området. Sjön är stor och sträcker sig över två kommuner, Järfälla och Sollentuna, sjön ingår dessutom i tre naturreservat, Östra och Västra Järvafältet och Molnsätra naturreservat. Mitt i sjön finns en liten ö som heter Getholmen som är ett fågelskyddsområde. Bakom scoutstugorna finns en mindre byggnad där det finns två toaletter. Det fanns ingen belysning, men utrymmet var hyfsat bra, det går att ta sig in med en manuell rullstol, men det är värre med elrullstol och permobil.

 

Efter denna ganska viktiga inspektion fortsatte vi vägen som gick utmed sjön, när vi åkt över en färist svängde vi höger för att efter några hundra meter svänga vänster och åka mot Säby gård. Gården har anor från 1500-talet och en plats som jag skrivit om tidigare, så mitt fokus kommer inte att ligga på dessa gamla byggnaderna utan det området som ligger några hundra meter därifrån, Säbysjön

 och fågelområdet. Programmet ”Det stora fågeläventyret” har gjort att jag blivit lite intresserad av dess fjäderklädda djuren, som enligt många härstammar från dinosaurierna som levde på jorden för 65 miljoner år sedan, en ganska häftig tanke. Att fotografera en fågel är inte så svårt, om man inte har så höga krav vill säga, men har man krav som att det ska vara småfåglar, närbild, och att bilderna ska vara tydliga, då är det en annan femma, men det finns knep som man kan använda sig av, ett av dem är att vara vid anordnade fågelbon eller bord.

 

Jag såg ett antal uppsatta fågelbon uppe på en liten kulle, så jag åkte dit och det är något som jag inte ångrar. Det var rena smörgåsbordet framför mig och nu menar jag givetvis inte att jag ska åka runt och käka fåglar, nej här ska kameran få arbeta en hel del. Min kunskap vad gäller fåglar är inte så stor, definitivt inte när det gäller att bestämma arten på den fågeln man ser, så därför blir det till att googla en hel del på de fåglar jag tagit kort på. När jag kände mig nöjd och snabbt gått igenom bilderna, så åkte vi vidare och med det menar jag Akalla där vi tog tunnelbanan hem till söder.

 

Här är lite mer bilder från Säbysjön och området runt omkring.

 

 

Please reload

Följ oss