June 18, 2018

April 16, 2018

March 20, 2018

November 5, 2017

September 23, 2017

September 17, 2017

September 4, 2017

August 27, 2017

Please reload

Senaste inlägg

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Utvalda inlägg

Värsta promenaden

April 2, 2017

Många av er har säkert sett programmet ”Det stora fågeläventyret” på SVT och kanske blivit intressera av fåglar, i alla fall har jag det. Det finns ett antal stora fågelsjöar i Stockholm, en av dem är Fysingen som ligger i de norra delarna av Stockholm, i Rosersberg närmare bestämt. Sjön är en av de tio områden som jag kommer att lägga in i den kommande appen som vi arbetat med tillsammans med Naturkartan bl.a.  För den som undrar så är vi i sluttampen av projektet, det är några tekniska bitar som måste lösas först, innan vi kan lägga in all information.

Det var flera år sedan jag var där senast, så de bilderna jag har är ganska gamla, så därför bestämde jag mig för att åka dit för att ta nya kort, men också för att kolla på eventuella flyttfåglar som kommit tillbaka till våra breddgrader.

 

Jag och Iris tog pendeln från Stockholm Södra för att åka upp till Rosersberg, en resa på ganska exakt 30 minuter, för att därifrån ta oss till sjön som låg några kilometer bort. När vi tagit oss ut från spärrarna och ut genom stationshuset svängde vi vänster och upp för en liten backe, förbi en parkering på höger sida och en pizzeria på vänstra, bort till Rosersbergsvägen, där svängde vi höger och följde cykelvägen bort som gick utmed vägen. Efter en stund kom vi till en rondell, där fortsatte vi rakt fram, upp för en inte alltför brant backe som var ca 70 meter lång, för att fortsätta till Norrsundavägen som låg ytterligare 400 meter bort. Sedan var det tänkt att vi skulle ta oss över vägen, svänga vänster och direkt höger, upp och fortsätta vägen över E4an bort mot ett café, som heter Ström och sedan till sjön, men vid Norrsundavägen tog det tvärstopp och  orsaken till det var ett större vägarbete.

 

 

 Fram med mobilen för att kolla efter alternativa vägar, vilket det också fanns, men det skulle innebära flera kilometer extra, något som jag tyckte kändes lite halvjobbigt, så därför beslöt jag mig för att åka tillbaka till Rosersbergs stationen för att därifrån fortsatta cykelvägen som gick utmed Slottsvägen mot

Rosersbergs slott några kilometer bort. När vi hade tagit oss upp för en lång seg backe och sedan ner på andra sidan dungen kom vi till något som såg ut som en skola eller kursgård, där svängde vi vänster och åkte utmed en väg som hette Verkavägen, här har militären sitt övningsområde, men även polis och räddningstjänst. Idag hade militären en större övning, det kryllade av dem och det smattrade en hel del i buskarna, men jag förmodar att det var lösa skott. När vi kom till en t-korsning svängde vi höger och fortsatte en lerig grusväg förbi ett kärrområde som hette Marängen och till Rosersbergsviken som är en del av en större sjö som heter Skarven. Vi fortsatte Marängsvägen till vi kom till en båthamn och en bom.

 

Jag får ganska ofta frågan vad jag gör om jag kommer till ett ställe som verkar omöjligt att ta sig fram med rullstol, det här var ett sådant ställe. Svaret är