June 18, 2018

April 16, 2018

March 20, 2018

November 5, 2017

September 23, 2017

September 17, 2017

September 4, 2017

August 27, 2017

Please reload

Senaste inlägg

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Utvalda inlägg

Våffeldagen

March 22, 2017

Vårfrudagen – Marie bebådelsedag – är en kyrklig högtid som historiskt sett också fått markera vårbrukets början. Enligt evangelierna fick jungfru Maria denna dag av ärkeängeln Gabriel veta att hon var havande och vi vet väl alla vem som var barnet, just det, Jesus. Numer förknippar vi denna dag med våfflor. Språkligt sett har ordet ”vårfrudag” ombildats till ”våffeldag”. Våfflor har medeltida anor, men då gjordes de ytterst sällan av vitt mjöl utan likheten syftar mer till brödets form. Moderna våfflor är i likhet med semlan ett arv från sent 1800-tal. Ingredienserna vitt mjöl, ägg, smör, vispgrädde och sylt utgjorde ofattbara lyxvaror för de flesta i det svenska bondesamhället.

 

 

Varför jag berättade det är för att jag för det första är intresserad av historia, sedan är det inte lång tid kvar till just våffeldagen och som av en ren tillfällighet så sammanträffar den samtidigt som Skogstur startar säsongen med en promenad där de som vill, erbjuds våfflor över öppen eld. Föreningen har köpt in två våffeljärn med långa skaft och som vi kommer att använda på lördag. Våffelturen som jag kallar den gör vi tillsammans med föreningen Snokarna och de kommer att vara på plats vid Bögs gård och se till så att så mycket som möjligt är klart när vi kommer dit trötta och hungriga. Är ni sugna på våfflor så är Bögs gård platsen ni ska ta er till. Skicka en en anmälan till mig senast på fredag. anders@skogstur.info innan så vi vet.

Please reload

Följ oss
Sök efter taggar