June 18, 2018

April 16, 2018

March 20, 2018

November 5, 2017

September 23, 2017

September 17, 2017

September 4, 2017

August 27, 2017

Please reload

Senaste inlägg

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Utvalda inlägg

Ett spännande år

December 28, 2016

Nu är det inte många dagar kvar av det här året, det börjar bli ljusare varje dag och snart kan vi börja skriva 2017. Om man bortser från den senaste månaden och lite annat tråkigt som hänt under året så har 2016 varit det bästa året för Skogstur och ett av de bästa åren för min del. Här kommer en sammanfattning av vad som hänt under året.

 

Promenader

En av huvudaktiviteterna i föreningen är våra promenader som vi anordnar ett antal gånger per år. Tanken är att få ut människor med olika funktionshinder ut i naturen. Antalet deltagare skiftar en hel del, men vi brukar vara omkring 5-6 personer vid varje promenad. Vädret kan man inte göra så mycket åt, det skiftar från gång till gång, men vi har alltid väldigt trevligt och det är ju det som är huvudsaken.

 

Evenemang

En gång om året har vi arrangerat en hel dag där man får pröva på olika aktiviteter. I år var vi i Tyresta nationalpark där en del fick pressa sig till det yttersta, men alla klarade sig helskinnade. Aktiviteterna var film om området, häst och vagn, geocaching, häst och vagn och en promenad, det hela avslutades med en grillkväll över öppen eld, mycket trevligt.

 

Samarbete/Projekt

Vi har startat en del samarbete med andra företag och föreningar vilket är riktigt spännande. På Lovön kommer man med all sanolikhet anpassa en eller fler naturreservat vilket är riktigt glädjade och det känns extra kul att Skogstur varit med och tyckt till.

Vi har även rekat tillsammans med Naturskyddsföreningen i Stockholms län för att se hur det ser ut med tillgängligheten på några ställen och kommit med tips, det samarbetet fortsätter, men i mindre skala äm tidigare.

 

På vildmarksmässan träffade vi en representant från Friluftsfrämjandet Lidingö som frågade om Skogstur, tillsammans med dem, ville anordna en gemensam promenad norr om Vallentuna, en pilgrimsvandring, givetvis hakade vi på och ett antal månader senare begav vi oss iväg på den led som heter Ulfsleden. Det är en mycket trevlig asfalterad led på ca en mil som startar vid Frösunda kyrka och som slutade i Lindholmen, en mycket trevlig promenad som varmt kan rekommenderas. På sidan tips på promenader kan man följa en del av leden genom att se en film.

 

I vintras började vi med ett app-projekt, tillsammans med Naturkartan och Daytona, tanken är att ta fram en app som visar hur det ser ut med tillgängligheten i olika områden i Stockholms län, ett riktigt spännande projekt som kommer att bli klart någon gång nästa år.

 

I våras arrangerades Sörmlandsledens dag och i samband med det föddes iden om att göra en alternativ Sörmlandsled för människor i rullstol, ett projekt som legat stilla ett tag, men som kommer att återupptas efter vintern. Vi har tagit fram ett antal etapper mellan Björkhagen och Gnesta, men vi har några ställen kvar att inspektera, men det kommer att bli bra när det blir klart.

 Media

Det har blivit en hel del reportage under året, både i radio, tidningar och tv. Radion har jag varit i tidigare, så det kändes lugnt, men att sitta tillsammans med Iris och bli intervjuad av Peter Jihde och Soraya Lavasani, det var riktigt nervöst. Artiklar, radio och nyhetsmorgon kan ses på sidan press som finns inder blogg.

 

Tältnätter

Delt har bara blivit tre tältnätter detta år, om man bara räknar med de i Sverige, det blev ett antal fler när jag och Thomas var i Danmark, men mer om det längre ner.

Platserna för tältnätterna var Erstaviks naturreservat och Vattugruvans naturreservat, bägge platserna var riktigt trevliga, men helt olika. Det trevligaste var ändå att jag fick med mig Iris på de här turerna, ett underbart sällskap. Just det ja, det blev ju en tredje natt också, en natt som var väldigt speciell, i alla fall om man tänker på valet av plats, trodde aldrig att jag skulle tälta på min egen balkong, men nu är det gjort, lite annorlunda måste jag säga.

 Peak of Denmark

Årets största projekt månste ändå vara resan till Danmark. På bara två månader planerades en resa som jag aldrig kommer att glömma, På 10 dagar plöjde vi igenom hela Danmark, från öst till väst, från söder till norr. Målet var att vi skulle bestiga varje regions högsta punkt, vi skulle lägga ut en geocach på varje topp, alla nationalparker skulle också besökas, plus en del andra saker som skulle genomföras när vi var där. En underbar resa.

 

2017 - vad händer?

Vi har mycket att se fram emot nästa år. Givetvis kommer vi att fortsätta med promenaderna, men vi kommer att dra ner på dem en aning, men o andra sidan kommer vi att öka antalet heldagsevenemang. Med hur många är inte riktigt klart än, klart är att årets första evenemang kommer att vara på Lida friluftsgård och reservatet som sträcker sig runt om.

 

Några av de projekt som vi har kommer vi att avsluta, ett av dem är den anpassade leden som vi tar fram. En ide som vi har är att ta oss en liten bit av leden, kanske stanna till för en övernattning för att morgonen därpå fortsätta turen. Givetvis kommer det att bli så anpassat som det bara går så att så många som möjligt kommer att få möjligheten att vara med, mer info kommer under början av nästa år. För egen del hade jag tänkt att åka hela leden, antingen själv eller med andra som är lika knäppa som jag att tillbringa nätterna i tält, oavsett väder.

 

App-projektet kommer att avsluta någon gång under nästkommande år hoppas vi, om allt går i lås. Mer info om det kommer när vi vet lite mer.

 

Vi kommer att sätta ihop endags eller dygnspaket som man kan anmäla sig till, plus temadagar med olika inriktningar.

 

Ni ser, det händer en hel del i Skogstur och det bästa sättet att få ut någontigt av allt som erbjuds är att bli medlem i föreningen. För medlemmar är en del aktiviteter gratis och några är billigare för medlemmar, så det lönar sig verkligen att bli medlem. För att bli medlem,, gör följande, ätt in 120 kronor på kontonummer 78 00 97-2, skriv namn och adress, OBS! Från 1 januari höjs medlemsavgiften till 150 kronor. Medlemsskapet gäller 1 år från insättningsdatumet.

 

Gott nytt år och god fortsättning önskar Skogstur.

 

Please reload

Följ oss