June 18, 2018

April 16, 2018

March 20, 2018

November 5, 2017

September 23, 2017

September 17, 2017

September 4, 2017

August 27, 2017

Please reload

Senaste inlägg

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Utvalda inlägg

Hantera motgångar

November 26, 2016

På en månad har jag fått gå från min tjänst på Diskrimineringsombudsmannen pga arbetsbrist, haft en ordentlig urinvägsinfektion och nu senast, en förstoppning vid njurbäckenet med svåra smärtor som följd, en ganska tuff månad, eller hur?

För ganska exakt 9 år sedan brakade mitt liv sönder och samman av liknande historier, stopp i urinledaren, svåra infektioner efter ett antal felaktiga operationer, infekterad gallblåsa, ett antal ärrbråck, listan kan göras längre än så, men jag tänker stoppa där och i stället ställa mig frågan, hur reste jag mig från all den skiten och hur går jag vidare efter mitt senaste bakslag? Det största misstaget jag gjorde då var att jag under ett års tid omedvetet tillät kroppen brytas ner mer och mer genom att tänka väldigt negativa tankar, vilket i och för sig inte alls är konstigt, man är van att kroppen funkar på ett visst sätt, men när allt plötsligt bara dras undan för en, då kan det snabbt gå utför om man inte tänker sig för.

 

Det gick så långt att jag en kväll tog till alkoholen, men det gjorde det hela mycket värre, men det var där någonstans det vände. I stället för att tänka negativa tankar försökte jag tänka framåt i stället, man kan ändå aldrig påverka det som varit, men man kan däremot påverka hur man mår dagen därpå och framåt. Jag försökte tänka på allt positivt som fanns i min omgivning och ganska snart märkte jag att jag, trots alla fortsatta bakslag, kunde tackla dem på ett bättre sätt, med ett positivare tänk.

 

Jag satte upp tre mål som skulle genomföras under kommande år, Klarälvsbanan med rullstol, ta mig uppför ett berg, Städjan, med rullstol och en månads rehabilitering på Teneriffa, det var ett av de bästa besluten jag någonsin tagit i mitt liv. Att genom ett positivt tänkande och en hel del envishet genomföra de här sakerna och upptäcka saker om mig själv gjorde att jag lättare kunde ta tag i de bakslag som jag fick kommande fyra åren och tro mig, de var en hel del.

Den erfarenheten som jag fick under de här åren tar jag med mig nu när jag, tråkigt nog, måste jobba mig igenom mitt nya lilla bakslag och vad som hänt är följande. I måndags åkte jag in akut med svåra smärtor i vänstra sidan av ryggen, där ena njuren sitter. När man fått svar på de prover som togs och efter en röntgen kunde man konstatera att det troligtvis var stopp någonstans vid njurbäckenet, troligtvis en njursten som satte stopp för hela systemet och som gjorde att jag hade en sådan intensiv smärta. Jag fick morfin mot smärta, sedan satte man in mig på väntelista för en nefrostomi, det tog två dagar tills jag fick den.

 

 

 

I samband med ingreppet gjordes en ultraljudsundersökning och på den kunde man se att mitt njurbäcken och njurledare låg väldigt trångt till, därav beslutet att operera in en nefrostomi, en tillfällig lösning för att inom en snar framtid fixa till problemet på ett ordentligt sätt. Det här gör att jag har två typer av stomi, en urostomi som jag fick för nio år sedan och nu en nefrostomi. Jag blir alltså tvungen att göra samma sak som jag var tvungen till att göra för nio år sedan, att ta ett beslut om mitt liv, att fortsätta tycka synd om mig själv och låta nederlaget styra min vardag på ett negativt sätt med allt vad det innebär, eller leva med min nya situation på ett positivt sätt med allt vad det innebär. Tack vare det beslut som jag tog då kunde jag efter en tid ta mig ut i naturen och med tiden upptäcka ännu mer saker om mig själv och att jag skulle klara av mer än vad jag trodde var möjligt, jag vore ju en riktig idiot om jag inte tog samma beslut nu också, men det är lätt att säga  och skriva att man ska, det är en helt annan sak att göra det också.

 

Jag vet att jag det kommer dagar då jag tycker att livet är orättvist och att allt är skit, men det är helt okej, så länge det inte tar över för mycket och för länge, det är viktigt att ventilera sig, bara det inte hindrar en till att komma vidare i livet.

Vad har jag då att vänta mig framöver? Vad gäller jobb har jag ingen aning om, förhoppningsvis kommer jag att få ett jobb inom friluftsliv/natur, men vi får se. Vad gäller projekten med Skogstur kommer jag att fortsätta jobba med det, app-projektet, projektet med Lovön, en alternativ Sörmlandsled, plus två projekt som jag nu kommer att berätta kort om. För några år sedan genomförde min gode vän Thomas Traneving tillsammans med sin dåvarande fru ett projekt som hette, ”En tältplats i månaden”, eller något liknande. För någon vecka sedan tillbringade jag och Iris en natt i tält på balkongen för att testa nya sovsäcken och liggunderlaget, något som gick alldeles utmärkt och som gjorde att jag kommer att göra något liknande nästa år, alltså, en natt i månaden utomhus.

 

Av förklarliga själ så kommer jag inte att tälta så länge det är snö, då får det bli balkongen, men är det barmark så är det naturen som gäller. Det andra nya projektet som har namnet Peak of Stockholm, är att Skogstur och Traneving outdoor tillsammans (där det går) ska bestiga kommunens högsta topp, att lägga ut en geocaching så nära toppen som möjligt, besöka och dokumentera samtliga naturreservat i kommuner, göra en handikappinventering i naturreservaten enligt Skogsturs kriterier och slutligen vandra en etapp på kommunens huvudvandringsled. Det här projektet har redan börjat genom att Thomas startade i sin hemkommun, Ekerö förra helgen. Jag och Calle kommer att haka på där vi kan och vi räknar på att hålla på till i slutet av nästa år.

 

Ni ser, livet tar inte slut bara för att man har lite motgångar.

Please reload

Följ oss
Sök efter taggar