June 18, 2018

April 16, 2018

March 20, 2018

November 5, 2017

September 23, 2017

September 17, 2017

September 4, 2017

August 27, 2017

Please reload

Senaste inlägg

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Utvalda inlägg

Det stora testet

November 15, 2016

Förra veckan fick vi som många av er kanske vet, ett riktigt snöoväder som var det värsta i Stockholm på över 100 år, 4 dm på ett dygn. Med denna enorma mängd på så kort tid så medför det givetvis en hel del problem för de som bor i stan, jag tänker närmast på de som redan innan snön kom redan har svårt att ta sig fram. För egen del fick jag ta elrullstolen till hjälp och det gick väl sådär. Jag hade tre gator som jag kunde ta mig fram på, eller rättare sagt 2,5 gator. De hade bara plogat halva vår gata, sedan var det två till som det gick att köra på, men det räcker ju inte på långa vägar när man har hund, därför beslöt jag mig för att ta Iris och mig själv långt bort från stan som det bara gick, långt in i skogen på en ödslig grusväg där hon kunde få springa fritt.

 

Ett område som är ganska nytt för mig är Roslagsbanan med dess omgivningar, det var inte så länge sedan det var omöjligt att komma ombord med rullstol, men som jag nämnt tidigare så är det numera inga problem. Vi tog tunnelbanan från Mariatorget upp till Tekniska högskolan där Roslagsbanan startar, sedan åkte vi hela 17 stationer, till ett ställe som hette Molnby, där vi gick av. Molnby är en liten by några kilometer norr om Vallentuna och som många andra byar i området så har man hittat bevis på att folk bott här i flera tusen år, från tidig bronsålder, dagens Molnby består av en stor gård, Molnby gård som härstammar från 1400-talet plus ett antal mindre gårdar.

 

 Vi följde en ganska isig, men väl plogad väg som gick genom byn. När jag skrev på Facebook att jag skulle bege mig utanför stan för att jag trodde att det skulle vara bättre plogad fick jag lite olika reaktioner, de flesta trodde inte att det skulle vara bättre utanför stan, men det var väldigt bra plogat, i alla fall där vi var. Efter någon kilometer kom vi fram till en korsning, där var det tänkt att vi skulle fortsätta genom skogen upp till Lindholmen som låg 6 km norrut, men bommen som man var tvungen att passera var så låg, så det gick inte att köra under, att åka bredvid var inte att tänka på för från sidorna av bommen sluttade det brant nerför, så det var bara att tänka om. Det fanns inte så många vägar att välja på så vi stannade till vid bommen och passade på att äta och låta Iris springa fritt en stund, när hon hade sprungit klart ropade jag in henne för att åka till ett annat ställe.

 

Strax före Molnby gård svängde vi höger in på en väg som gick genom stora fält ner till nästa by Foderfby, men jag hade inte rekat så mycket om byn så därför visste jag inte så mycket om platsen, än mindre vart vägarna gick som vi åkte på, så därför vände jag tillbaka för att sen ta tåget tillbaka hem för att planera nästa lilla äventyr för dagen, eller rättare sagt för natten, bo i tält.

 

Jag hade läst ett inlägg på Facebook från en god vän som gav mig iden att ligga i tält på balkongen. Från början var det tänkt att jag skulle ta med Iris någonstans utanför stan för att tälta och testa mina nya saker, men den snömängd som vi fått fick mig att inse att det skulle bli ett alltför stort projekt. De saker som jag skulle testa var en sovsäck och ett liggunderlag, eftersom jag är av den otåliga sorten hade jag ingen som helst list att vänta till våren, dessutom skulle grejorna klara av att värma när det var på minussidan.

 

 När vi kom hem fixade jag till en, som vanligt, utsökt middag men efter det var det dags att förbereda sig för tältningen. Som tur är har vi en underbar balkong som slukar allt, vi har en solhörna, en matplats och en lounge, nu skulle stället förvandlas till en campingplats. Det tält som jag helst hade velat använda var mitt Urbergstält, men det var för stort så då fick det bli mitt popup-tält i stället. Skillnaden mellan de två tälten är ganska stora, men en av dem är att popup-tältet är ett mer sommartält, medan Urbergstältet är ett 3-säsongstält, men eftersom jag ska tälta på balkongen med tre väggar runt omkring mig, så kände jag mig ganska lugn med mitt popup-tält. Den stora frågan var om jag skulle ha med mig Iris eller inte, men efter att ha ordnat till det i tältet för både mig och henne bestämde jag mig för att hon skulle få vara med, eller rättare sagt, hon gjorde det för det tog inte lång tid förrän hon hittat sin plats i tältet.

När vi lagt oss insåg jag på en gång att jag hade gjort följande misstag, nr var att jag valt att ligga i tält på balkongen när det var städnatt, två stora vidunder åkte omkring och forslade bort mycket av den snö som kommit de senaste dagarna. I normala fall brukar jag vara överlycklig när jag ser när plogbilarna kommer, men inte den här gången. Misstag nummer två var att besluta mig för att tälta första natten då det börjat smälta, jag säger bara en sak, TAKDROPP!! Att ligga i ett tält och lyssna på takdropp i takt med ett ständigt brummande från plogbilar, det är inget som jag rekommenderar. Ligga ute i det fria är i normala fall väldigt frifullt, det är därför jag gör det, men det här var allt annat än fridfullt. Volymen på radion som jag hade med mig vreds upp så pass så jag kunde lyssna på musiken i stället för att jaga upp mig på det där andra som föregick utanför, vilket gjorde att jag efter en stund somnade.

 

Resultatet av testet av sovsäcken och liggunderlaget är att jag ger dem mer än godkänt, liggunderlaget var mjukt och behagligt, sovsäcken var lätt att krypa ner i och den värmde riktigt bra, jag frös inte det minsta. Nu vet jag att det är stor skillnad att ligga i ett tält på en balkong mot att ligga ute i det fria, men testet gjorde att jag kände mig ganska säker på att min första tältnatt till våren kommer att bli riktigt trevligt.

 

 

Please reload

Följ oss
Sök efter taggar