June 18, 2018

April 16, 2018

March 20, 2018

November 5, 2017

September 23, 2017

September 17, 2017

September 4, 2017

August 27, 2017

Please reload

Senaste inlägg

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Utvalda inlägg

Peak of Denmark, del 11. Thy nationalpark

August 30, 2016

Nu började vi se slutet av vår resa, det kändes ganska vemodigt, även om vi började känna oss ganska trötta och slitna. Här kommer en sammanfattning på det vi hittills gjort och upplevt:

  • Besökt nästan alla nationalparker i landet (nästan, 1 kvar).

  • Tagit oss upp för varje regions högsta topp (nästan, 1 kvar).

  • Vandra/rulla en sträcka på minst en huvudvandringsled i varje region i rullstol.

  • Besöka Danmarks ytterpunkter i rullstol (nästan, 1 kvar)..

  • Placera en geocach på varje topp och i nationalparken (nästan, 2 kvar)

Så om man läser vad vi gjort, så är det tillåtet att känna sig lite sliten i kroppen, men vi hade som sagt lite kvar att göra, så än var det inte dags att lägga sig i soffan och vila, nästa punkt var att besöka Thy nationalpark som ligger utmed havsbandet på Danmarks västkust. Nationalparken är Danmarks första nationalpark och inrättades 2007, med officiell invigning 22 augusti 2008. Området sträcker sig över ett upp till 12 km brett bälte från Agger Tange i söder till Hanstholm på Nordjylland. 

 

Från Hjaerbeck åkte vi väg 26 förbi ett antal småbyar och ön Mors, över Vilsundbroen för att till slut hamna i en liten by vid vattnet som hette Stenbjerg, som i sin tur ligger i stort sett mitt i nationalparken. Det är, eller var, en liten fiskeby där man förr hade en hamn och båtar som kom och gick för att fiska, men i början av 1970-talet la man ner verksamheten, i alla fall yrkesfisket.

 

 

De hus som finns här byggdes för ca 100 år sedan och i ett av husen hade man gjort ett museum som vi besökte där det stod om byns historia och om hur fisket gick till förr i tiden. Pga ständig blåst så hade sanden blåst upp på vägen och på husväggen på en del hus, något som man inte var så van att se.

 

 I nationalparken finns några campingplatser, en av dem, Krohavens familjecamping, tyckte vi såg lite mysig ut så där bestämde vi oss för att övernatta. En riktig camping, med möjlighet att ladda alla våra apparater och tillgång till en riktig dusch, det satt inte helt fel kan jag säga. Vad gäller tillgängligheten så var den riktigt bra. Man hade ett stort eget rum vid duschutrymmena där det, förutom dusch fanns toalett, Det var lite problem att ta sig in dock, dörren var ganska tung, så man blev tvungen att ta i ganska rejält för att komma in. Eftersom vi var vid havet så blåste det konstant, men det var vi vana vid, men när tältet äntligen var rest satt vi som vi gjort i stort sett varje kväll under vår resa och njöt av en god köttbit som gottat till sig på grillen, vilket underbart liv vi levt under veckan vi varit ute.

 

Innan vi fortsatte vår resa norrut dagen därpå tog vi en del kort på området, resultatet ser ni längre ner på sidan, sedan bar det av mot nästa mål, Knøsen, Nordjyllands högsta punkt.

 

 

 

Please reload

Följ oss