June 18, 2018

April 16, 2018

March 20, 2018

November 5, 2017

September 23, 2017

September 17, 2017

September 4, 2017

August 27, 2017

Please reload

Senaste inlägg

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Utvalda inlägg

Ute med P1

August 28, 2016

 Järvafältet tillhör tveklöst ett av mina favoritområden, vilket var den största orsaken till att jag och Calle ville ta med reportern, Linnea Luttu från P1 dit för att göra ett reportage om oss och Skogstur. Området är stort och förutom den vackra naturen som finns här, så erbjuder området en hel del historia i form av gamla gårdar, fornlämningar, men framför allt, lätt åkta, fina grusvägar.

 

Vi träffades vid centralen ganska tidigt på förmiddagen, sedan tog vi pendeln upp till Rotebro för att börja vår vandring ner mot Akalla. Förutom oss tre så var givetvis Iris med också, något som var mycket uppskattat från hennes sida. Jag vill få med henne så mycket jag bara kan så hon orkar med mina vandringar i framtiden.

 

Från Rotebro centrum gick vi Ytterbyvägen, ca 1 km bort, till vi kom till en cykelväg som gick upp till vänster och över Stäketleden och ner mot en golfbana och Lillskogen. Efter ytterligare någon kilometer kom vi till en parkering och Mulltorps naturreservat vilket är ett av några naturreservat som finns i området. Efter parkeringen fortsatte vi grusvägen bort, när vi kommit till skogskanten tog vi vänster och fortsatte söderut. När vi hade gått en bit såg vi en rådjursmamma med sina två kid, något som inte Iris brydde sig så mycket om, typ inte alls. Jag kan inte minnas när jag såg rådjurskid senast, så det var riktigt kul att se, även om det var på långt håll.

 

Nästa torp, eller gård som vi passerade var Fäboda, en gård med anor från 1600-talet. Man har sett fornlämningar från Järnåldern i området, men 1635 var första gången som Fäboda nämndes. Vid gården svängde vi höger och fortsatte in i skogen för att efter några kilmeter komma fram till Översjön som är en av tre sjöar i området, de andra är Säbysjön och Ravalen. Översjön är den största av dem alla och ligger i både Sollentuna och Järfälla kommun och som om det inte räckte, sjön sträcker sig dessutom in i hela tre naturreservat, östra och västra Järvafältets naturreservat och Molnsätra.

 

I Molnsätra finns en gård som är en av de få kvarvarande lantbruken nära Stockholms tätort som drivs av privata personer. Vi gick på den östra sidan av sjön och vid den första av de två rastplatserna som finns stannade vi till för att äta lunch och fika. Hittills hade solen värmt en hel del där vi hade