June 18, 2018

April 16, 2018

March 20, 2018

November 5, 2017

September 23, 2017

September 17, 2017

September 4, 2017

August 27, 2017

Please reload

Senaste inlägg

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Utvalda inlägg

Peak of Denmark, del 5. Sydjylland

August 16, 2016

 

 

När vi hade torkat oss och bytt kläder hoppade vi in i bilen för att lämna ön Langeland och för att ta oss till nästa ö, Tåsinge. Hittills hade vi varit väldigt okulturella på vår resa, men nu skulle vi råda bot på det genom att besöka ett av de lite mer kända slotten på ön, Valdemars slott. Slottet byggdes mellan 1639 och 1644 på uppdrag av kung Christian IV . Kungens planer för slottet var att huset skulle bli hem för sin son Valdemar Christian, men han hann

 aldrig flyttat in eftersom han dödades i strid i Polen år 1656. Gamla slott brukar betyda en massa trappor, så vi gick inte ens ur bilen, eller jo, Thomas gjorde det, för han skulle nämligen utföra ett litet experiment. Han ville nämligen kolla om hans Camper kunde ta sig igenom den låga passage som fanns i området, det gick, men det var inte många centimeter till godo, efter detta mycket spännande experiment fortsatte vi. Kan tilläggas också, gällande Tåsinge att här ligger två kända personer begravda, Elvira Madigan och Sixten Sparre. Han jobbade inom militären och hon jobbade som lindanserska på cirkus och det var efter att han sett henne på en föreställning som de inledde ett mycket passionerat förhållande, något som man gjort ett antal filmer om, annars kanske de inte hade varit så kända, vad vet jag?

 

Nästa ö som vi kom till var den mer kända ön Fyn som ligger mellan Jylland och Själland. Det är Danmarks tredje största ö och är omgiven av Lilla Bält, Kattegatt, Stora Bält och Fynske Øhav.

 

På Fyn började vi leta efter ett ställe att tälta över natten, strax norr om Faaborg hittade vi ett mycket enkelt ställe att stanna till på med mycket tät skog, enda stället man kunde sätta upp tältet på var på de vägar som gick kors och tvärs över området, kändes sådär, men vi hade inget annat val. Jag satte upp tältet, eller rättare sagt, Thomas satte upp tältet (eftersom jag några dagar tidigare hade skurit mitt finger ganska rejält), efter vägkanten, i fall det skulle komma någon bil och det dröjde inte många minuter förrän det kom en, men det var den enda bilen vi såg/hörde under natten, Tältet som jag har är ett 3-mannatält från Urberg, vilket är Outnorth eget märke och som ni ser på bilden så kan man få plats med en hel del i innergården, en rullstol, plus alla väskor. Trots sin storlek är det väldigt lätt att sätta upp (om man inte skurit sig i fingret vill säga), så det här tältet kan jag varmt rekommendera. Efter middagen tog vi fram boulespelet som vi hade med oss och spelade till långt in på natten, mycket trevligt, kan bero på att det var jag som vann.

 

 Från ingenmansland fortsatte vi över till fastlandet och Syddanmark och den mest södra punkten i Danmark som ligger vid den tyska gränsen vid staden, Padborg. Att hitta den punkten var inte det lättaste, enligt vår gps och kompass skulle den vara i någons trädgård, lite pinsamt att dyka upp där, men ett av våra mål var att just besöka den södra punkten. Att jag skulle följa med vid de yttersta punkterna var inte lika viktigt som att besöka alla toppar, så den här uppgiften fick Thomas ta hand om, efter en hel del letande hittade han punkten, ett diskret bevis i form av ett kort, sedan snabbt iväg och till nästa uppgift, att handla på taxfree i Tyskland som låg bara några meter bort. Eftersom jag har en historia som hembryggare och varit ordförande i en ölförening är jag lite kräsen med vad jag köper och de här butikerna brukar inte innehålla så speciella märken, men jag hittade några i alla fall. Förutom öl, vin och annat gott i flytande form handlade vi även lunch som vi skulle äta efter vägen. Tanken var att vi skulle äta vid parkeringen, eftersom vi ändå hade stannat, men pga den närliggande bondgården, så luktade det riktigt illa så vi beslöt oss för att åka vidare och stanna till vid en trevligare rastplats. När maten var uppäten så drog vi iväg mot nästa mål, Vaddehavet och Blåvand, ett underbart område skulle det visa sig, men det berättar jag mer om i kommande inlägg.

Please reload

Följ oss
Sök efter taggar