June 18, 2018

April 16, 2018

March 20, 2018

November 5, 2017

September 23, 2017

September 17, 2017

September 4, 2017

August 27, 2017

Please reload

Senaste inlägg

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Utvalda inlägg

Peak of Denmark, del 4. Gedser och Langeland

August 14, 2016

 Vi hade en uppgift kvar under dagen, nämligen att besöka ett annat intressant ställe Gedser som är en liten ort på Falster som ligger vid kusten. Gedser Odde strax söder om hamnen är Danmarks och nordens sydligaste punkt, en mycket vacker plats som jag varmt kan rekommendera. Udden är väldigt viktig ur fågelsynpunkt. Flyttfåglar som inte kan eller vill landa på vatten dras under flytten söderut helt naturligt till "sydspetsar" likt Gedser Odde, Falsterbo och Ölands södra udde. Under vårflyttningen norrut spelar "nordspetsar" samma roll. Man kan köra bil ända fram nästa, sista 300 metrarna får man dock klara av själv, men det är det värt, utsikten är fantastisk. Det fanns en byggnad som verkligen inte passade in i den fantastiska miljön, riktigt ful faktiskt, men där fanns det ett museum där man kunde läsa om området, det var dock stängt när vi var där.

 

Inte så långt från Gedser låg en naturcamping där vi stannade till för natten. I Danmark är det inte tillåtet att tälta hur som helst, antingen får man campa vid de större campingplatserna, men de kostar ganska mycket, men så finns det i stället områden där man får campa gratis, men under väldigt enkla förhållanden. Just på det här stället fanns det en grillplats och några vindskydd, men de var upptagna, så då fick det bli som vanligt, jag bodde i tält och Thomas i bilen. Det blev en riktigt trevlig kväll, vi träffade bla ett tyskt par och en dansk kille som var väldigt speciell, väldigt snäll och omtänksam, hjälpte bla till med tältet, men hans sätt att prata och gå fick mig att tro att han var ganska påtänd, men det var inget som jag forskade vidare i.

 

Varje kväll kollade vi in morgodagens väder för att bestämma vilket tält jag skulle ligga i, vid uppehåll, det mindre tält, vid regn, det större, men vi hade hade haft det så trevligt med tyskarna och dansken, så vi glömde helt enkelt bort det och vad tror ni händer? Vaknade morgonen efter av ett ordentligt regnoväder vilket gjorde att det var omöjligt att packa ihop tältet och all packning, så jag fick vackert vänta tills det slutade, vilket kändes riktigt irriterade eftersom vi gick upp extra tidigt för att komma iväg i tid, men efter någon timme slutade det regna och vi kunde packa ihop och åka iväg.

 

Vi tog bilen norrut, svängde vid Nyköbing Falster och åkte genom ön Lolland till en liten ort som hette Tårs. På båten passade vi på att äta lunch, och vilken lunch vi fick! Vi kände att maten under resan hade blivit ganska stabbig och fet, så nu ville vi ta något lättare, så det blev fisk. Thomas gick och hämtade vår mat och när han kom tillbaka fick jag en riktig chock. På tallriken så låg där två panerade fiskbitar och en stor mängd pommes frittes med en riktig klick hollandaisesås, så gick det med den smala maten. Jag är inte så jätteimponerad över deras mat, men jösses, brygga öl kan de, till maten drack vi en underbar lokal bryggd från ön Lolland som vi lämnade.

 

 

På Langeland väntade oss en vandringsled som vi ville undersöka lite närmare, kände att det var behövligt med tanke på den feta maten som vi åt på båten och leden vi skulle testa hette Öhavsstien. Hela leden, som är en av Danmarks längsta leder med sina 22 mil totalt går genom ett mycket varierat område genom den danska södra skärgården. I en perfekt värld så är den helt platt, breda fina hårda stigar som är helt utmärkt att köra på med rullstol, men sanningen är något helt annat. Vi åkte bara en bråkdel av leden, men den delen vi åkte/gick på fungerade alldeles utmärkt med rullstol. Asfalt till en början, som efter några kilometer övergick till en bred, hyfsat bra stig, men efter ytterligare några kilometer tog detctvägstopp pga lös sand som gjorde att stolen sjönk igenom som en gråsten. Området bjöd dock på en fantastisk natur, vilket gjorde att man inte brydde sig så mycket när det blev lite svårare att köra, men som sagt, när det blev sand, då gick det inte att köra längre.

 

 

Vi vek av från havet och följde en smal stig upp till en större och asfalterad väg som först gick genom ett villaområde, men sedan genom ett fantastiskt landskap med stora öppna vetefält, så långt ögat kunde nå. Vid ett ställe sålde de honung, något som vi köpte för att ha till morgonmackorna. Vädret verkar vara väldigt skiftande i de här områdena, ena stunden sken solen o andra stunden vräkte regnet ner. Vid ett ställe tog vi skydd under en bokskog med sina stora gröna blad, men det regnade så mycket så inte ens de stora bladen kunde stå emot regnet till slut, vilket resulterade i att vi blev ordentligt blöta, så då bet vi ihop och fortsatte vår tur i regnet, men när vi kom tillbaks till bilen slutade det regna. Innan vi kunde fortsätta vår resa var vi tvugna att byta om till torra kläder och hänga upp de blöta i campern, men när det var gjort kunde vi fortsätta vår resa genom det danska landskapet.

 

Här är ytterligare lite bilder från området och en film från leden.

 

 

 

 

 

 

 

Please reload

Följ oss