June 18, 2018

April 16, 2018

March 20, 2018

November 5, 2017

September 23, 2017

September 17, 2017

September 4, 2017

August 27, 2017

Please reload

Senaste inlägg

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Utvalda inlägg

Peak of Denmark, del 3. Roskilde, Skoldungernes o Gyldenløves Høj

August 13, 2016

 Roskilde för mig, och säkert för många andra är lika med festival, men stan har så otroligt mycket mer att erbjuda och visa upp. Efter ett par timmar på vägen kom vi till stan, nu gällde det bara att hitta en ordentlig campingplats. Vi hittade en som låg några kilometer norr om stan, vid Roskildefjorden, otroligt vackert.Vi hade bestämt innan resan att vi skulle bo på en campingplats varannan eller var tredje natt för att kunna tvätta oss ordentligt och för att ladda alla kameror, laptop och extraladdare som vi hade med oss. I närheten av campingen hittade vi nationalpark nummer två, Skjoldungernes land, men innan vi synade parken ordentligt bestämde vi oss för att dra oss tillbaka på campingen för att sova, det gick väl sådär kan jag avslöja. Ganska sent på kvällen, när solen hade gått ner fick jag för mig att vi skulle pröva att åka rullstol på en del av Sjaellandsleden, den del som gick mellan campingen och Roskilde centrum. Sagt och gjort, vi tog på oss våra pannlampor och begav oss ut i natten. Det var skönt med en promenad, men man såg inte så mycket, man kunde lika gärna ha lagt sig för att sova, vilket vi gjorde efter en stund, Thomas i sin camper och jag i mitt Urbergstält.

 

 

Dagen därpå skulle vi besöka en plats som verkade väldigt intressant, vi skulle nämligen besöka Danmarks lägsta naturliga plats. Den ligger vid Lamefjorden, nordväst om Holbaeck.

Platsen var inte helt lätt att hitta, danskarna var inte så bra på att markera speciella platser märkte vi. Platsen låg i en skogsdunge, i ett dike, enligt Thomas, så han fick dyka ner i diket för att bekräfta att han verkligen varit där genom att ta en bild. Jag kunde omöjligt ta mig fram med rullstolen så jag fick sitta i bilen i stället, men enligt alla mätinstrument vi hade med oss var nivåskillnaden mellan mig och djupet bara några decimeter, så det var helt ok tyckte vi båda, platsen som vi sökte låg 7 meter under havsytan.

 

Efter att ha besökt Danmarks lägsta plats var det dags att besöka och bestiga den högsta, i alla fall den som ligger på Sjaelland, Gyldenløves Hø med en höjd på 125,5 meter över havet. Själva

berget är ”bara” 121,3 meter, men i slutet av 1600-talet, en tid då man inte tänkte så mycket på människor som satt i rullstol, kom en man vid namn Ulrik Gyldenløve på att man skulle höja berget ytterligare några meter, vilket han också gjorde med hjälp av ett antal trappsteg upp till toppen. Vägen upp till toppen var allt annat än bra, bred ja, men dålig stig med en hel del sten och rötter, efter en stund blev det riktigt brant också, men till slut kom vi upp till första toppen. Då trodde vi bägge att vi var uppe på toppen, men jag såg ganska snart att det var ytterligare några trappsteg upp. Om Thomas hade hjälpt mig ända upp hit, till första toppen, så var det bara för mig att bita ihop och häva mig upp resten. Förutom berget så besökte vi, som jag nämnde tidigare, Skjoldungernes lands nationalpark. Parken erbjuder ett varierat landskap, rikt på natur, kulturhistoria och upplevelser. Nationalparken kännetecknas på många platser av fjordlandskapet i och omkring Roskilde Fjord.

Please reload

Följ oss
Sök efter taggar