June 18, 2018

April 16, 2018

March 20, 2018

November 5, 2017

September 23, 2017

September 17, 2017

September 4, 2017

August 27, 2017

Please reload

Senaste inlägg

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Utvalda inlägg

Peak of Denmark, del 1. Ystad och Bornholm

August 9, 2016

Under en trevlig middag tidigare i somras föddes iden om att göra en ”Peak of Denmark”, dvs det bästa av landet och i vårat fall var det naturområden som vi var ute efter och efter ett par veckors planering så gav sig jag och Thomas Traneving från föreningen iväg på en 10-dagars resa genom grannlandet i söder, från söder till norr, från väster till öster.

 

Relativt tidigt, torsdagen den 28 juli, kom Thomas för att hämta mig, nu hade vi en resa på 60 mil framför oss. I normala fall är en bilresa på 60 mil inte så roligt, men medans Thomas körde gick jag igenom resans schema, vi tog fram en facebooksida, ”Peak of Denmark”, där man kunde följa oss genom resan. Vi gjorde även en pressrelease som vi skickade till både svenska och danska sociala medier, allt detta arbete gjorde att resan gick hyfsat fort, men till slut kom vi till dagens slutmål, Ystad. Jag hade tidigare under veckan kollat in områden där vi kunde övernatta, helst i skogs eller havsmiljö och efter att ha åkt runt och letat en stund hittade vi ett ställe i närheten av havet, i kanten av naturreservatet Sandskogen.

 

 Förutom campern som Thomas skulle sova i, så hade vi ett par tält att välja mellan och det var i något av dem jag skulle sova i. Dels hade jag med mig mitt eget tält från Urberg, sedan hade Thomas med sig ett större tält, (mycket större) med en stor innergård där vi kunde äta frukost om det skulle regna på morgonen, vädret verkade inte så lovande morgonen efter så det fick bli det stora tältet. När det var uppsatt och vi ätit vår middag som bestod av marinerade köttbitar som vi grillade och till det en sallad, så gick vi och la oss för att orka med resans första utmaning, bestiga Bornholms högsta punkt, Rytterknægten.

 

Vi fick gå upp tidigt morgonen därpå eftersom vi skulle med båten som skulle ta oss till den danska ön Bornholm som är den östligaste delen av Danmark och som ligger 4 mil ute i havet. Ön tillhörde Danmark sedan länge men övergick till Sverige 1658 genom freden i Roskilde. De svenska styrkor som kom till ön mötte dock hårt motstånd, och efter svenskarnas misslyckande i nästa svensk-danska krig att erövra Köpenhamn återgick Bornholm till Danmark genom freden i Köpenhamn 1660. Öns största stad är Ronne och det var dit vi kom efter 1 timme och 20 minuter ute på havet.

 

När vi gått av båten gick vi några hundra meter, tills vi kom till busstationen, där tog vi bussen som skulle ta oss mot dagens mål. Att komma på bussen var inga större problem för det fanns ramp, dock väldigt brant så jag blev tvungen att be om hjälp för att komma upp. Dumt nog så ropade de inte ut stationerna som vi passerade, men vi visste att vi vid en viss tid skulle gå av bussen, men när den tiden kom kände jag att vi skulle åka en station till, har ingen aning om varför jag kände så, men det var tur att jag tog det beslutet för vid nästa stop var vi bara några meter från den vägen som skulle ta oss upp till toppen

 

 Vägen vi åkte på var asfalterad, med en hel del backar, men det hade jag räknat med, berg brukar betyda backar. Naturen runt omkring oss var ganska intressant, barrskog på ena sidan och bokskog på den andra, ganska tät sådan. Efter någon kilometer kom vi äntligen fram till ett cafe och ett torn där man, om man inte tyckte att det räckte med de 162 metrarna över havet, kunde ta trappan upp till utkiksplatsen. Jag gjorde det av förklarliga skäl inte, men det gjorde Thomas och då hade han kommit till en hissnande höjd av 184 meter, när han kom tillbaka tog vi ett kort på själva vid den högsta landspunkten

 

och la en geocaching för att sedan gå till ett område i närheten, Ekkodalen. Dalen ligger i Almindingen i hjärtat av Bornholm vilket är den äldsta och vackraste delen av den stora skogen som täcker en stor del av det inre Bornholm . Almindingen tillhör den nord Bornholmske Höglandet och som karaktäriseras av klippiga toppar och dalar. Givetvis kan man inte ta sig fram med rullstol överallt, men de grusvägar som går genom landskapet gör att det är väl värt ett besök, det finns dock en hel del ganska branta backar som kan vara lite jobbiga. Efter några timmar hade vi tagit oss igenom skogen, då var det dags att ta nästa svåra beslut, välja bussen som skulle ta oss runt ön, eller bussen som skulle ta oss direkt till Rönne, vi beslöt oss för att åka till Rönne och titta på stan och äta lunch.

 

När vi kom till stan gick vi omkring och letade efter en restaurang som såg trevligt ut, vi fastnade för en pizzeria som även serverade pasta, något som vi bägge var sugna på, men den pastan var en stor besvikelse. Tänk er en potatiskaka men byt ut potatisen mot pasta, inte alls i min smak, men deras lokala öl var desto bättre. Efter lunchen gick vi omkring i denna fina stad med ca 14000 invånare och med en historia som innehåller en hel del våldsamheter, två världskrig bla.

 

När vi tyckte att vi sett allt gick vi till båten och försökte få en tidigare avgång än den vi var bokade på vilket inte var några problem. När vi kom till Ystad och till vår lägerplats och började förbereda maten. Medans vi väntade på att grillen skulle bli ordentligt varm delade vi upp oss så vi bägge fick chansen att se området där vi bodde, det området som jag var intresserad av var naturreservatet som låg i närheten, Sandskogens naturreservat.

 

 Reservatet som är ett kommunalt reservat bildades 2007 och orsaken till att man bildade reservatet är att man vill behålla den speciella natur som finns i området och för att ge folk möjlighet för friluftsliv och rekreation. Reservatet går utmed havskanten, från Ystad och 4 km bort, utmed väg 9. Tillgängligheten i området är hyfsat ur rullstolssynpunkt. Det går en bred och fin stig i området, på vissa ställen har man en fin utsikt över havet. Vid två ställen fanns det någon form av skyddsanordning från 2:a världskriget, något som störde det fina landskapet om ni frågar mig. Jag åkte någon kilometer bort, sedan vända jag tillbaka för att låta Thomas kolla igenom området medans jag vaktade grillen, när han kom tillbaka njöt vi av ännu en underbar måltid, sedan var det dags för sängen igen, nu väntade det riktiga äventyret.

 

Här är lite ytterligare bilder från både Ystad och Bornholm.

 

 

 

 

Please reload

Följ oss