June 18, 2018

April 16, 2018

March 20, 2018

November 5, 2017

September 23, 2017

September 17, 2017

September 4, 2017

August 27, 2017

Please reload

Senaste inlägg

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Utvalda inlägg

På tur kring kärr och forminnnesområde

July 4, 2016

04.30 i morse slutade pendeltågen att gå mellan Skogås och Nynäshamn pga ombyggnation av banan, ett arbete som kommer att avslutas först i början av augusti. Med anledning av det gjordes en liten promenad igår runt Västerhaninge innan de skulle stänga av, området var kring Gullringskärret och Jordbro gravfält.

 

 Vi, dvs jag, Iris och Calle tog pendeln ner till Västerhaningen, sedan irrade vi omkring en stund innan vi hittade rätt väg, dvs Österhaningevägen, när den var hittad åkte vi på cykelvägen som gick utmed vägen. Efter 1.5 km tog cykelvägen slut så då fick vi samsas med biltrafiken en kort bit, tills vi kom fram till en skylt där det stod Kalvsvik, där svängde vi in vänster och fortsatte den asfalterade, ganska backiga vägen norrut. På högra sidan av vägen bredde skogen ut sig, medans det var öppna fält på den vänstra. En bit bort såg manen ganska hör kulle, såg ut som ett gravfält från forntiden, om det var det eller inte har jag ingen aning om, fint var det i alla fall och om det inte var ett gravfält så finns det i alla fall andra kullar som jag vet är gamla gravar, ett av dem är Jordbro gravplats, men dit hade vi inte kommit än.

 

 Efter knappt 1 km kom vi fram till en gård som hette Lövhagen, efter gården gick det brant nerför, så brant så jag missade runstenen som tydligen fanns där, Calle såg den, men jag hade fokus på backen och Iris, så jag missade den totalt. När vi åkt nerför backen gick det in en smal grusväg till vänster under Nynäsvägen, den svängde vi in på och fortsatte bort. Vägen var hyfsat bra, men det var en skyltad ridväg, så det låg en hel del spår efter hästarna på vägen. När vi kommit en bit så stannade vi till för en kortare paus med lunch, sedan fortsatte vi. Just i det här området är det tänkt att vår tänkta led ska gå, så vi kollade ioss runt omkring och underlaget lite extra , helt ok, lite backigt men inga mördarbackar att tala om.

 

När vi kom till en ordentlig bred och fin grusväg svängde vi höger för att efter en kortare uppförsbacke svänga vänster in genom skogen, nu kom vi till et område som garanterat har gravplatser, Jordbro gravplats, men innan jag berättar om gravplatsen så tänkte jag skriva några rader om naturreservatet som vi obemärkt passerade, Gullringskärrets naturreservat. Gullringskärret är ett sumpskogsområde som ligger några hundra meter söder om Jordbro. De centrala delarna av reservatet utgörs av sumpskogar och kärr med höga naturvärden. Av förklarliga skäl så är det lite svårt att ta sig igenom med rullstol, men man kan göra som vi, följa grusvägen så går i utkanterna av reservatet. Om man kommer från Jordbro gravfält, vilket är det lättaste sättet att ta sig till reservatet kommer man till en skylt vid Björklunds gård, där finns det en stig som går lite runt i reservatet, om det går att åka rullstol vet jag inte, men troligen inte eftersom det är sumpmark, men det tål att undersökas.

 

 

När vi passerat reservatet kom vi som sagt till Jordbro gravplats. Det sägs vara en av Nordens största gravplatser från äldre järnåldern, med andra ord så är gravarna ca 1000 år gamla.Området förvaltas av Länsstyrelsen och Haninge kommun och man har gjort en liten grusväg som man kan åka på för att se gravarna och läsa på de skyltar som finns uppsatta, men det var inget som vi gjorde utan vi fortsatte grusvägen bort till Västerhaninge för att ta pendeln tillbaka till stan.

 

Tags:

Please reload

Följ oss
Sök efter taggar