June 18, 2018

April 16, 2018

March 20, 2018

November 5, 2017

September 23, 2017

September 17, 2017

September 4, 2017

August 27, 2017

Please reload

Senaste inlägg

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Utvalda inlägg

Tyrestadagen – en dag fylld med glädje

May 29, 2016

Jag är inte den som lipar av lycka i första taget, men när jag satte mig i fåtöljen igår kväll när jag kom hem och började tänka på allt jag varit med om i Tyresta nationalpark, då kunde jag inte låta bli att fälla en tår. Att kunna ge andra människor som är i liknande situation som jag, möjligheten att få komma ut i naturen och pröva på en massa saker och se deras glädje lysa i deras ansikte, det finns inget bättre.

 

Aktivitetsdagen i Lillsved som vi hade förra året var en riktig succé som vi gärna ville upprepa den här gången i Tyresta nationalpark. Det ligger mycket jobb bakom ett sådant här evenemang, men det glömmer man bort när man träffar alla dess underbara människor.

 

 

Jag, Calle och Thomas, dvs styrelsen träffades redan i fredags för att förbereda dagen. Vädret var inte det bästa, det ösregnade när jag åkte ner, inte så bra eftersom vi skulle åka runt för att reka, men när jag kom ner så hade det slutat. Vi hade bokat ett rum på B&B som fanns där, ett underbart litet krypin. För att ta sig till huset från vägen är man tvungen att ta sig upp för en ganska brant väg upp, underlaget var löst grus så det är inte så lätt, men väl inne i huset var det inga problem att ta sig fram, det fanns till och med ett anpassat badrum. När vi hade ätit middag dvs jag och  Calle, Thomas hade inte kommit än, åkte vi ut för att titta på omgivningen i byn och titta till Barnvagnsslingan som vi skulle ta oss fram på dagen därpå. Jag var lite orolig över underlaget eftersom det hade regnat så, men träden hade skyddat vägen ganska bra, så det var inte så farligt som jag trodde.

 

Efter en stund dök Thomas upp och då satte vi igång med banan till Geocachingen, när det var gjort åkte vi till stugan för att skriva någon form av schema för dagen och gå igenom all utrustning som vi hade med oss, det blev en sen natt.

 

Strax före 10 dagen därpå dök de första upp, sedan kom de i jämn ström. Först bjöds det på fika, samtidigt som jag berättade om dagen, efter det tog vi oss in i Naturrum för att se en film om nationalparken, en film som jag verkligen kan rekommendera.

 

 

När filmen var klar samlades vi för att bege oss ut i skogen, tillsammans med en guide som berättade om området. Om man besöker området så boka gärna in er på en guidad visning, då får man veta en hel del, den guiden som vi hade var riktigt duktig och jag är övertygad om att de andra är det också. Slingan som vi tog oss fram på hette alltså Barnvagnsslingan och det är för närvarande den enda slingan som man tar sig fram med i rullstol, men man måste ha en bra kondition och armstyrka för att ta sig fram, för det bjöds på en hel den backar efter vägen, några av dem var riktigt branta.

 

 

Efter lite mer än två timmar kom vi till ett ställe som hette Bylslätten som var en rastplats, där stannade vi till för att grilla korv och ta igen oss efter en tuff promenad, jag passade då på att berätta lite om föreningen och vad våra aktiviteter, när alla var mätta och belåtna fortsatte vi ner till Tyresta by för att fortsätta med övriga aktiviteter. Förutom Geocaching så fanns möjligheten att åka häst och vagn och titta på alla djur som fanns i byn.

 

Tyresta by består av ett antal tätt liggande gårdar vars bebyggelse består av äldre knuttimrade hus, de flesta från 1800-talet. Där finns servering, lanthandel och parkering, samt Nationalparkernas hus, som förutom sin ordinarie utställning har temporära visningar, filmsal och föreläsningar. I Tyresta nationalpark samt i dess omgivande naturreservat finns stora areal med orörd urskog, höglänta hällmarker, vilda våtmarker och mossar, samt flera större eller mindre insjöar. Förutom Barnvagnsslingan som går här så finns här ett flertal bra markerade vandringsleder som cirkulerar inom området, en av dem är Sörmlandsleden som passerar genom Tyresta by och nationalparken.

 

 

När alla aktiviteter var klara åkte en del hem, medans andra var kvar till grillningen som vi hade fixat, lagom till middagen tittade solen fram så vi fick en perfekt avslutning på dagen. Om några veckor är det dags för nästa stora evenemang som vi kommer att arrangera tillsammans med Angeliqa Mejstedt från Vandringsbloggen, en heldag i Ängsö naturreservat utanför Västerås, hoppas vi ses då. Jag vet i alla fall en som kommer, Thomas Fogdö.

Please reload

Följ oss
Sök efter taggar