June 18, 2018

April 16, 2018

March 20, 2018

November 5, 2017

September 23, 2017

September 17, 2017

September 4, 2017

August 27, 2017

Please reload

Senaste inlägg

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Utvalda inlägg

Spännande tider stundar

March 21, 2016

 

 I helgen så var jag och Lotta, min fru, på en liten minisemester i Göteborg, en stad som jag har varit i många gånger och som jag varmt kan rekommendera. Förutom semester så var jag även där på ett årsmöte med en förening som heter Spin-off, en förening som vänder sig till alla egentligen, men först och främst till människor med ryggmärgsbråck.

 

Det var hela 17 punkter på dagordningen, men en av punkterna var att jag skulle berätta om föreningen Skogstur, något som jag gärna gör.Jag berätta lite om mig själv och vad jag gått igenom under åren och varför jag bildade föreningen. Jag tror och hoppas att det kommer att resultera i en förening i Göteborg så småningom för det finns många fina naturområden runt omkring. Innan vi åkte ner till Göteborg hade jag kollat lite på nätet för att se vad stan med omnejd hade att erbjuda människor med funktionshinder när det gäller natur.

 

Det var inte så lätt att hitta någon bra information, men efter att ha kollat runt så verkar det finnas några naturområden som är anpassade mer eller mindre för människor i rullstol. Eftersom jag inte besökt platserna så är jag ute på lite hal is, men den är några platser som jag känner mig så pass säker på att jag kan skriva om den.

 

 

Vi börjar med ett ställe som inte ligger i Göteborg,

 utan15 mil norr om stan, men jag tycker att det är ett så pass intressant område så jag vill ändå skriva om det, den ligger i samma län och platsen jag pratar om är Hornborgasjön. Sjön är nog mest känd för sina tranor som invaderar området på våren, men det finns en hel del andra arter också. Som rullstolsburen kan man inte ta sig igenom hela området, men det finns ett fågeltorn man kan ta sig till, sedan finns det ett naturrum som är anpassat. Till höger finns en karta över området. Den här årstiden är perfekt för ett besök i området i och med att sjön invaderas av alla möjliga fåglar.

 

Om Hornborgasjön ligger långt bort så är precis tvärtom med nästa område, den ligger i stort sett mitt i smeten, jag pratar om Slottsskogen som ligger i de sydvästra delarna av stan. Parken anlades 1867 och den har fått sitt namn av att skogen tillhörde det kungliga slottet Älvsborg.,

 

 

Slottsskogen är en naturskön park med slingrande vägar upp för tre höjder, många av vägarna är asfalterade och lättkörda med rullstol. I den norra delen finns parkens högsta punkt där du kan njuta av en vidsträckt utsikt över Göteborg. Här finns också de så kallade jättegrytorna – håligheter i berget som gröptes ur av inlandsisen för drygt tolv tusen år sedan. För många är Slottsskogen synonymt med välklippta gräsmattor och asfalterade gångstråk. Men faktum är att den den största delen av Slottsskogen består av vanlig naturskog. Här kan du ströva omkring på stigar bland inhemska träd som lind, bok, lönn och olika sorters ek. Vissa träd är upp mot 300 år gamla.

Kontrasterna mellan anlagd park och naturlig skog kan du även märka av i djurlivet i Slottsskogen. Efter ett besök i djurparken hos kronhjort och älg kan du få se en flock av parkens vilda rådjur. I parken finns ett rikt fågelliv med koltrastar, ringduvor och en och annan kattuggla. De många dammarna lockar till sig vattenfåglar av alla möjliga arter, eftersom att många flyttfåglar från andra länder rastar här när de emigrerar. Det finns många vattendrag i Slottsskogen där grodor och ovanliga salamandrar trivs.

 

 

Ryaskogen är ett område som ligger i närheten av ett stort industriområde i en stadsdel som heter Rödjan. Reservatet bildades 1928, vilket gör det till det äldsta i Göteborg. Rya skog ligger insprängd mellan Ryaverket och Skarvikshamnen. Det är ett unikt område med lummiga lövträd, slingrande stigar och öppna gläntor som gjorda för picknick. Området är känt för sina många vitsippor om våren och rika fågelliv. En rullsstolsanpassad ramp leder fram till ängen.

 

 

Please reload

Följ oss