June 18, 2018

April 16, 2018

March 20, 2018

November 5, 2017

September 23, 2017

September 17, 2017

September 4, 2017

August 27, 2017

Please reload

Senaste inlägg

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Utvalda inlägg

Våren på väg

February 27, 2016

Vill man vara säker på att vara på ett ställe där solen skiner och värmer, då ska man anmäla sig till Skogsturs anordnade promenader. Dagens tur var den fjärde på raken med strålande sol, och värmen, ja den försökte värma oss så gott den kunde, men det är ju trots allt fortfarande vinter så man får inte ha för stora krav.

 

 

Förra helgens promenad i Hanstaområdet i de södra delarna av Järvafältet var ganska jobbig om sanningen ska fram, lös snö och spårigt, men under veckan hade stora delar av snön försvunnit, det var bara i de skuggiga partierna som den låg kvar, men det dröjer inte många veckor tills den är helt borta, Halleluja för det. Vi var ganska många på dagens tur, nio stycken fördelat på fem människor och fyra hundar, en riktig hundcirkus med andra ord. Vi träffades vid parkeringen vid Hägerstalunds värdshus i Akalla.

 

Lite historia om området. Gården Hägerstalund fick sitt namn på 1680-talet efter den dåvarande ägaren Nils Hägerflycht. Tidigare fanns två gårdar här som hette Hansta. Namnet omnämns första gången 1539 som ”Hanasta” och man tror att det syftar på ordet hane, orrtupp eller tjädertupp. Gårdens historia går tillbaka ända till järnåldern. Inom naturreservatet, som fått sitt namn efter de ursprungliga gårdarna Hansta, finns ett stort antal fornlämningar från bronsålder och framåt. De består av såväl boplatslämningar, gravfält som spår av det gamla odlingslandskapet, med framför allt stensträngar som är synliga i naturen. Här, nära gården och vid den gamla häradsvägen, står en runsten, ursprungligen fanns två stenar men den andra har flyttats till Skansen. Båda stenarna är märkta med ett kors, vilket visar att de som lät rista dem var kristna och levde i mitten av 1000-talet, vid Vikingatidens slut. I närheten av runstenen ligger tre gravfält som tidigare kan ha hängt samman och varit gårdsgravfält till den förhistoriska gården Hansta. Tillsammans finns cirka 35 synliga gravar. Två av dem är högar och resten är stensättningar, de flesta är runda men det finns även en rektangulär. Under stora delar av järnåldern brändes den döde på bål. De brända benen samlades ihop i ett kärl, ibland tillsammans med personliga tillhörigheter som smycken eller vapen. Slutligen begravdes den döde på ett gravfält i närheten av platsen där han bott. Dagens hus har anor från 1600-talet och är idag en konferensanläggning.

 

Nu till dagens tur. När alla hade kommit så tog vi oss med försiktiga steg fram genom området, det var ganska isigt och därmed halt på många ställen, så det gällde att ta det riktigt försiktigt, även för oss som åkte rullstol. Vi gick Norra Kolonnvägen ner mot ängen och Motorbanan, vid första korsningen svängde vi vänster och fortsatte en raksträcka bort till nästa korsning, där stannade vi för att fika.

 

 

Tidigare har jag haft med mig muffins och bullar till kaffet och teet, men idag ville jag testa en annan variant. Tyckte det skulle passa bra med Hot dog nu när vi hade så många hundar med oss. Hemma hade jag kokat upp vatten, lagt korven i en nyinköpt mattermos från Urberg och hällt det varma vattnet i, resultatet blev som jag hoppats på, riktigt goda varma korvar som jag sedan serverade med korvbröd, senap och ketchup, som man ska göra med andra ord. När vi hade ätit klart och betat av det ena samtalsämnet efter det andra packade vi ihop våra sakeroch fortsatte genom området. På somrarna går här både hästar och kor, men nu var det helt tomt i hagarna, vilket gjorde att vi kunde släppa hundarna så de fick springa omkring. En av hundarna som var med var Iris bror, HP, vilket är en förkortning på Harry Potter, de fann varandra ganska omgående, men leken blev till slut lite för häftig, så vi fick sära på dem. Efter en stund kom vi tillbaka till Hägerstalund och parkeringen, där skildes våra vägar, men innan vi skildes åt så bestämde vi att det här måste vi göra om. Vilken tur då att Skogstur finns, för det är precis vad vi kommer att göra, i slutet av april närmare bestämt och platsen är Rudan friluftsområde i Handen, jag hoppas vi syns då.

 

 

Please reload

Följ oss
Sök efter taggar